Mosási tanácsok

Mosási tanácsok!

A fehér és világos lepedőt minden esetben különválasztva mossa!  A terméket mosás után ill. a szárítás után húzkodja meg, hogy formáját visszanyerje. 

Ágynemű

Az ágyneműhuzatot minden esetben kifordítva mossa és szárítsa úgy, hogy a gombokat begombolja és ha cipzáros akkor azt is behúzza. Így sem a cipzár, sem a huzat nem sérül.

Az első mosásnál ügyeljen arra, hogy a többi ruhától elkülönítve mossa a kezelési útmutató alapján. ( Bevarrt címke !)

A cipzárat nem vasalja, ne ütögesse és nyomogassa.

Krepp

mivel az anyag elemi szálai hullámosítottak, ezért  az nem igényel vasalást, nem is ajánlott, így a hullámos hatás a sokadik mosás után is megmarad.

A mosógépét sohase töltse túl, mert az ágynemű magába szívja a vizet és a túlsúly következtében károsíthatja az anyag felületét ill. a mosógépet.

Törölköző

A mosási hőfokot minden esetben tartsa be, hogy a termék színe és formája minél hosszabb ideig megmaradjon.

A színeket minden esetben elkülönítve mossa. Ne használjon túl sok mosószert és bánjon óvatosan az öblítőszerrel is, mert az a pamutszálon filmbevonatot képez, ami akadályozza a maximális vízfelvevő ( nedvszívó ) képességet.

A kihúzott szálakat ne távolítsa el a textíliából, hanem egyszerűen ollóval vágja rövidre.

Nem ajánlott a törölközőt olyan ruhával együtt mosni, amin kapocs vagy cipzár van, mert azok a textíliát károsíthatják, kilyukaszthatják vagy szálkihúzáshoz vezetnek.

 

Textíliák kezelési jelképei:

 

Az MSZ EN ISO 3758:2012 "Textíliák. Jelképekkel megadott kezelési útmutató" szabvány alapján, 
amely 2012. decembertől hatályos.

Jelképek magyrázatai!

A jelképek sorrendje:

    

1. mosás• 2. fehérítés• 3. szárítás• 4. vasalás• 5. vegytisztítás

 

A jelképek lényeges tartalmi ismertetése:

„teknő, kád” jelkép: a mosásra (kézzel vagy géppel végrehajtható) vonatkozó kezelési utasításokat tartalmazza (magában foglalja az egyéb kapcsolatos „nedves kezelések” /áztatás, előmosás, öblítés, stb.), illetve a víztelenítés (pld. centrifugálás) körülményeit is)

 

„egyenlőoldalú-háromszög”: a mosás alatt-, illetve után, vizes közegben végrehajtott fehérítés jelképe (változott, a korábbi „Cl” vegyjeles piktogram elmaradt, bővült a fehérítőszerek köre /bármilyen, kizárólag nem-klórtartalmú/, a tiltást a „kontúros” helyett az áthúzott „tele-változat” jelenti)

„vasaló” jelkép: a háztartási „préseléses hőmegmunkálás” körülményeire, azaz kézi nyomással végzett nyomás alatti simításra terjed ki (minimális változás a jelkép „szögletesebb kivitelezése”)

„négyzet”: a szárítás jelképe, beleértve a természetes (mint alapjelkép „üres” négyzet) és a dobos szárítás (négyzetben belülről érintkező kör) kódját (változásként megjelentek az egyes természetes száradással kapcsolatos piktogramok, amelyek alkalmazására a mellékletben külön kitérünk)

„kör”: a vegytisztítás piktogramja, amely a szerves-oldószeres kezelés mellett az öblítés-, víztelenítés és szárítás körülményeire egyaránt információkat nyújt (újdonság a „hivatásos vizes” módszerű tisztítási szimbólum „alap-jelképes” megjelenése, továbbá a betűjelek részben más értelmezése)
Összességében:

A korábbi alapjelkép sorrend (kád, háromszög, vasaló, kör, négyzet) ésszerűen módosult, miszerint mosás, fehérítés, szárítás, vasalás, vegytisztítás kódcímkéi követik egymást.

A kiegészítő jelképeknél az
átlós áthúzás az aláhúzás(ok)
(„András-kereszt”) tiltást jelent (a piktogram üresen hagyásával, mint korábban, kivéve a már említett kitöltött „fehérítési háromszöget”), a kíméletes kezelésre utalnak a „kád” és „kör” jelképeknél (változás a nagyobb hosszúságú aláhúzás, illetve a nagyon kíméletes körülményre utalásnál az egymás alatti kétszeres vonalas jelölés (utóbbit korábban két egymás melletti vonalkával jelölték)),
a pontok

hőmérsékleti fokoaztokat jelölnek a szárítás, vasalás, illetve esetenként (pld. USA-ban) mosás jelképeinél (a pontok száma más-más hőmérsékleti értéket jelent emelkedő sorrendben az adott kezelési műveleteknél).

Elterjedőben van a nedves tisztításra vonatkozó jel, mely egy körben lévő „W”
betűt tartalmaz. Ez felel meg a BIO tisztításnak isWebáruház készítés
olcsobbat.hu borgun_hu